Graz Teknoloji Üniversitesi Bir Efsanenin Üstünü Çizdi

Yeni bir üniversite araştırması, elyaf bazlı ambalajlar için geri dönüşüm döngülerinin sayısıyla ilgili bir sınır efsanesini ortadan kaldırıyor.   En son bağımsız araştırmalara göre, elyaf bazlı ambalaj malzemeleri – kâğıt, karton, karton ve kutular – bütünlük kaybı çok az veya hiç olmadan 25 kattan fazla geri dönüştürülebilir.

Avusturya’daki Graz Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen 2021 araştırması, doğal gücü ve ezilme direnci de dâhil olmak üzere malzemenin mekanik özelliği üzerinde ne gibi bir etkinin olacağını anlamak için defalarca geri dönüştürülmüş karton ambalajı kullandı. Araştırmanın sonucu “Bu çalışmada söz konusu mekanik özellikler üzerinde olumsuz bir etki gösterilememektedir. Elyafın şişme kapasitesi de olumsuz bir eğilim göstermedi”, diyor.

Avrupa karton üreticileri derneği Pro Carton’ın Genel Müdürü Winfried Muehling araştırma sonucuna dair şu yorumu yapıyor: “Bulgular, elyaf bazlı ambalajların bütünlüğünü kaybetmeden önce yalnızca dört ila yedi kez geri dönüştürülebileceğine dair yaygın bir efsanenin üstünü kesin olarak çiziyor. Bu sonuç kâğıt ve karton liflerinin daha önce düşünülenden çok daha dayanıklı olduğunu vurguluyor. Aslında, araştırmayı yöneten TU Graz Kıdemli Bilim Adamı Rene Eckhart, kâğıt, karton ve karton kutuların kaç kez geri dönüştürülebileceği konusundaki sınırın aslında daha çok stok hazırlama süreci tarafından belirlendiğine ve toplama ve geri dönüşüm kotasına ulaşıldığına inanıyor. ”

TU Graz’ın çalışması, kartonun döngüsel ekonomiye hayatî katkısını ve işletmelerin ve markaların sürdürülebilirlik referanslarını iyileştirmede oynayabileceği rolü bir kez daha gözler önüne seriyor; Avrupa’da kâğıt ve #karton ambalajlar için mevcut geri dönüşüm oranı şu anda yaklaşık %84,2 ve Avrupa kâğıt endüstrisi kendisine 2030 yılına kadar %90’lık bir geri dönüşüm oranı hedefi koydu. Karton bununla birlikte gübrelenebilir bir malzeme ve geri dönüşümü yaygın olarak ‘organik geri dönüşüm’ olarak bilinen bir süreç.

Üniversite raporu ayrıca artan sayıda geri dönüşüm döngüsünün eko-faydalarını vurguluyor. Çalışma, “Aynı ambalaj ne kadar sık ​​geri dönüştürülebilirse, çevre üzerindeki etkisi o kadar olumlu” diyor.

Haberin devamı için “Matbaa & Teknik”  ziyaret edebilirsiniz.