Teknolojinin gelişmesi ve basılı materyallere duyulan ihtiyacın artması ile birlikte baskı teknikleri de  de çeşitlenmiştir. Günümüzde çeşitli özelliklerine göre gruplandırılan pek çok baskı tekniğinden söz edilebilir.

Baskının kalitesine, hızına, maliyetine ve baskı yapılan materyalin özelliklerine göre gruplandırılan baskı teknikleri ile ortaya çok çeşitli ürünler çıkarılabilmektedir.

Birçok farklı baskı tekniğiyle kaliteli ürünler ortaya koyabilen grafiksa olarak sizleri  günümüzde en çok kullanılan baskı teknikleri ile ilgili bilgilendirmek istedik. İşte basılı materyal işleri için en çok kullanılan baskı teknikleri

1. Dijital Baskı

Günümüzde en sık kullanılan baskı tekniklerinden biri olan dijital baskı, bilgisayar ortamında hazırlanmış olan tasarımların yine dijital ortamda basılması olarak tanımlanabilir. Özellikle billboard, broşür, kartvizit gibi reklam çalışmaları için en çok kullanılan baskı teknikleriarasında yer alan dijital baskıda adet ne kadar yüksek olursa maliyet de o kadar düşmektedir.

Sınırsız uzunlukta baskı yapabilen dijital baskı makineleri, bilgisayar yazıcıları ile benzer bir teknikle çalışırlar.

Ekonomik bir baskı tekniği olması nedeniyle firmalar genellikle genellikle reklam ve promosyon ürün çalışmalarında dijital baskı tekniğini kullanmaktadırlar.

2. Ofset Baskı

Taş baskı tekniği ile benzer özellikler taşıyan ofset baskı, genellikle kitap, dergi ve gazetelerin basımında kullanılan baskı tekniklerinden bir tanesi olarak tanımlanabilir. Türkçe’ye İngilizce OFF ve SET kelimelerinin birleşmesi sonucu geçmiş olan ofset baskı da tıpkı dijital baskı gibi yaygın olarak kullanılmaktadır. Ofset baskıda baskı işlemi bir metal aracılığı ile yapılır. Metalin üzerine mürekkebin aktarılması sonucu tamamlanan baskılama işleminin kaliteli kabul edilmesi için ancak mürekkep ve su birbirine karışmamalıdır.

Özellikle kitap ve dergi gibi seri basımlarda ofset baskıdan yararlanılmaktadır.

3. Serigrafi Baskı

Elek baskı olarak da tanımlanan serigrafi baskı, kumaş ve ipek  yüzeylere yapılabilen bir baskı türüdür. Maskeleme yöntemi ile gerçekleştirilen serigrafi baskıda, metal ya da plastik dokumalı elek kalıplara ihtiyaç vardır. Metal ya da ahşap bir çerçevenin içerisinde gerilmiş olan kumaşın üzerine bu elek kalıbının içerisinde yer alan sıyırıcı yardımıyla baskı yapılır.

Serigrafi baskı, seri baskı işlemleri sırasında da en sık kullanılan baskı teknikleri arasındadır. İpek ve kumaşların dışında serigrafi ile kağıtlara da baskı yapılabilmektedir. Aynı zamanda mukavva, cam ya da tahta gibi malzemelere yapılan serigrafi baskı, başarılı sonuçlar vermektedir.

4. Tifdruk Baskı

Matbaacılıkta kullanılan en temel baskı tekniklerinden biri olan tifdruk baskı, çukur baskı olarak da tanımlanabilir. Basılacak içeriğin metal bir yüzeye işlenmesi yoluyla gerçekleştirilen tifdruk baskı, teknik olarak ofset baskı ile benzerlikler taşısa da en büyük farklılık kullanılan mürekkeplerin çabuk buharlaşan cinsten olması ve baskı sırasında oyma klişe kullanılmasıdır.

En çok duvar kağıtlarının ve banknotların basımında kullanılan tifdruk baskı tekniğinde, çok net sonuçlar alınabilmektedir. Seri basım yapılabilen tifdruk baskı tekniğinde çıkan her kopya birbirinin aynısı olmaktadır.

5. Flekso Baskı

Ürün paket ve ambalajlarının basımında, markalara ait poşetlerde ve etiket, kraft gibi kağıtlara yapılan baskılarda kullanılan flekso tekniği, en hızlı baskı tekniklerinden bir tanesiyken aynı zamanda maliyeti de düşüktür. Bu yüzden de sık kullanılan baskı teknikleri arasında yer alan flekso baskıdan genellikle yüksek adetli işlerin basımında yararlanılmaktadır.

Baskı kalıbının yüzeyinde, yüksek bölümde kalan materyalin mürekkeple boyanmış görüntüleri basınç etkisi ile malzemenin üzerine geçer. Bu sayede de flekso baskı tamamlanmış olur.

6. Yüksek Baskı

Ağaç yüzeylerine ya da oymaya ve kazımaya müsait naylon zeminlere uygulanan yüksek baskı, bilinen en eski baskı tekniklerinden biridir. Baskı yapılması istenen görüntünün baskı yüzeyinde kabartma şeklinde oluşması amacıyla kazıma yöntemiyle uygulanan yüksek baskıda, yüksekte kalan yerlerin almış olduğu boya baskı yöntemi ile kağıda geçirilmektedir. Her renk için ayrı ayrı kalıplar oyulabileceği gibi aynı kalıp üzerinden çok renkli baskılar da yaratılabilir.

7. Tampon Baskı

Organize matbaa türleri arasında yer alan tampon baskının, matbaacılıkta en çok kullanılan baskı teknikleri içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. Bombeli, çukur, yuvarlak ve düz zeminler olmak üzere pek çok yüzeye uygulaması yapılabilen bir baskı çeşidi olan tampon baskı, tek renk olarak yapılabileceği gibi birçok farklı rengi içerisinde barındıracak şekilde de yapılabilir.

Golf topu, kalem, çakmak ya da kalemtıraş gibi küçük ebatlardaki ürünlerin üzerine yüksek çözünürlükte baskı alınmasını sağlayan tampon baskı tekniği sırasında çelik ve seramik klişeler kullanılmaktadır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi teknolojinin bu denli hızlı gelişmesi, matbaacılığı da her geçen gün farklı bir boyut kazandırarak ortaya yepyeni baskı tekniklerinin çıkmasına neden olmaktadır.

Eğer sizin de uygun fiyatlı ve kaliteli baskı siparişleriniz varsa Matbuu’nun taleplerinize göre son teknoloji baskı makinelerinin kullanıldığı, en kaliteli baskı teknikleri ile hazırlanmış ürünlerinden sipariş edebilirsiniz.

Haberin devamı için “matbuu.com”  ziyaret edebilirsiniz.